Officiële opening van de eerste productiefaciliteit van cellulose uit rioolwater op demonstratieschaal

Onder grote internationale belangstelling vond afgelopen donderdag 29 juni de officiële opening plaats van de eerste productiefaciliteit van cellulose uit rioolwater op demonstratieschaal. Deze installatie van CirTec wint toiletpapier terug uit afvalwater en zet deze om in een hoogwaardige grondstof: cellulose. De installatie is onderdeel van het Horizon2020-project SMART-Plant.

Ruud Maarschall, bestuurslid van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, heette de aanwezigen welkom. Alex Berhitu van Water Alliance, mede organisator van het evenement, benadrukte het belang van samenwerking in de waterketen en introduceerde de Wall of Support. Erik Pentimalli, project adviseur van de Europese Commissie, besprak hoe de EU de transitie naar een duurzame economie stimuleert. Professor Willy Verstraete hield een bevlogen betoog over Resource Recovery bijdraagt aan twee wereldproblemen: de duurzame productie van eetbare eiwitten en de noodzaak koolstof te binden. Willem Elsinga besprak de recycling van luiers, een afvalstroom die opvallend gelijkenissen heeft met afvalwater. Speciale gast David Pappie, directeur Topsectorenbeleid en Industriebeleid bij Economische Zaken, sprak over het belang van innovaties als deze van CirTec voor de vooraanstaande positie van Nederland op het gebied van water.

Met de een druk op de doorspoelknop spoelden David Pappie, directeur Topsectorenbeleid en Industriebeleid bij Economische Zaken, en Coos Wessels, technisch directeur CirTec, symbolisch het eerste toiletpapier naar de installatie. Hiermee was deze officieel geopend en kregen de aanwezigen een rondleiding door de CirTec installatie. Vervolgens praatten de aanwezigen bij onder het genot van een hapje en een drankje. We kijken terug op een zeer geslaagde middag.

Officiële openingshandeling door David Pappie en Coos Wessels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*