Thin Layer Droger

De werking van de Thin Layer droger is als volgt: een rotor centrifugeert met hoge snelheid het te drogen product op de interne hete wand van een stator. De stator wordt verwarmd met thermische olie of stoom, waarmee warmte wordt overgedragen op het te drogen product, bijvoorbeeld slib.

In meer detail, is de werking als volgt: Het te behandelen product wordt in een droogkamer gebracht, die bestaat uit een van een mantel voorziene stator die wordt verwarmd met thermische olie of stoom. In de stator draait een cilindrische coaxiale rotor met instelbare paddels met een omtreksnelheid van ongeveer 30 m/s.

Het product wordt op de stator gecentrifugeerd in een dunne laag van ca. 5 mm dik, waar het in contact komt met de hete statorwand. De paddels mengen het gedroogde product, terwijl een luchtstroom in tegenstroom de verdamping van water versnelt en tegelijkertijd het gedroogde slib afkoelt.

De beperkte hoeveelheid lucht heeft als enig doel het tijdens het droogproces verdampte water te transporteren, terwijl alle noodzakelijke warmte wordt geleverd door geleiding door de wand van de stator.

Het droogproces is een single-pass, continu proces, zonder recycle. Het gedroogde product is korrelig en stofvrij.