Wanneer afvalwater naar een zuiveringsinstallatie wordt geleid, bevat het veel onopgeloste deeltjes. Het drooggewicht daarvan, dat na filtratie in een watermonster wordt aangetroffen, wordt TSS of totale zwevende deeltjes genoemd. Deze bestaan meestal uit verschillende stoffen. Bijvoorbeeld fijn zand, haren of gebruikt toiletpapier. Door deze vaste stoffen onmiddellijk na het grof rooster te verwijderen, wordt de energievraag voor biologische afbraak in de beluchtingstank aanzienlijk verminderd.
Een belangrijk deel van de zwevende stoffen in het influent bestaat uit cellulose (hoofdbestanddeel van toiletpapier). Deze cellulose kan als herbruikbare grondstof uit het rioolwater worden teruggewonnen door toepassing van CellCap®.
In het CellCap®-concept wordt voor de IntenSieve® een CellWash® geïnstalleerd. De CellWash® is een fijnmazige zeef waar, via een inventieve zeeftechniek, de cellulosevezels kunnen ontsnappen en waar haren, bladeren, zaden en andere componenten worden opgevangen. Deze afgevangen bestanddelen kunnen op locatie in een gisting worden omgezet naar biogas. De cellulosevezels kunnen in de tweede fase worden gezeefd en door de filtratie in de eerste fase is de zuiverheid van het product voldoende om het als hernieuwbaar materiaal te verkopen. De teruggewonnen cellulose op klantspecificatie verwerken en voor onze klanten verkopen.
Belangrijke kenmerken van CellCap:
- De capaciteit van een rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt uitgebreid en tegelijkertijd wordt een hoogwaardige hernieuwbare grondstof geoogst. Tegelijkertijd wordt een zeer organische stroom gewonnen die kan worden vergist voor de productie van biogas;
- Tot 30% vermindering van de CO2-voetafdruk;
- Vermindering van het energieverbruik tot 25%,
- Verlaging van de slibproductie en beperking van het chemicaliëngebruik.