Hoe we miljoenen uit rioolwater kunnen vissen

20 maart 2020

Hoe we miljoenen uit rioolwater kunnen vissen

Deze week in het Financieele Dagblad aandacht voor de reycling van WC-papier uit rioolwater, met aandacht voor onze SMART-Plant bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Warmenhuizen. Hier haalt CirTec met het Cellvation proces WC-papier uit het rioolwater en werkt het op tot een grondstof (Recell®).

Bron:

https://fd.nl/futures/1331186/hoe-we-miljoenen-uit-rioolwater-kunnen-vissen

Hoe we miljoenen uit rioolwater kunnen vissen

In wc-papier zit waardevolle cellulose. Daarom haalt een Nederlandse installatie sinds een paar jaar papiervezels uit het riool. Loont dat?

Waar gebeurt dit?

In Noord-Holland. Een waterschap bij Warmenhuizen haalt cellulose uit het riool en verkoopt deze weer. Nieuw wc-papier kun je er helaas niet van maken. De papiervezels zijn door hun verblijf in het riool korter geworden, terwijl je voor wc-papier juist lange houtvezels nodig hebt. Die zorgen ervoor dat papier lucht kan vasthouden, en daardoor zacht aanvoelt.

Maar de vezels zijn wel gewild voor bijvoorbeeld de productie van kunststof kozijnen, voor het maken van picknicktafels of als vulstof voor asfaltwegen. Bijvoorbeeld in de Gooiseweg aan de Ringweg A10 in Amsterdam. Normaal gaat er nieuw papier in asfalt om de weg sterk te houden, maar gebruikt papier werkt ook prima. Het levert geld op en scheelt de kap van een heleboel bomen, is het idee.

Werkt dit echt?

In principe wel. Juist cellulose kun je vrij ongeschonden uit het riool halen, vertelde hoogleraar fysische chemie Remco Tuinier van de TU Eindhoven eerder tegenover het FD. Cellulose – het basismateriaal in bomen – mengt zich niet makkelijk met andere stoffen.

Dat is in dit geval een voor- en nadeel. ‘Het is bijna nergens in op te lossen, dus je moet het met een speciale techniek uit het water vissen. Maar het is ook gemakkelijk om andere vervuiling eraf te spoelen.’

De cellulose is inderdaad schoon op te leveren, beaamt directeur Coos Wessels van CirTec, het bedrijf achter de installatie. Volgens hem is er niets vreemds aan dat het materiaal uit het riool komt. ‘We recyclen in Nederland ook plastic. Je koffiebekertje kan gemaakt zijn van de luiers van het kind van de buren.’

Maar is het rendabel?

Eerst even de macrocijfers. Er is aanbod genoeg. Naar schatting spoelen Nederlanders zo’n 180.000 ton cellulose per jaar door het riool. De marktprijs voor cellulose uit hout schurkt tegen de €800 per ton. Dus stel dat het lukt om al het rioolwater te filteren, dan zou het bijna €150 mln per jaar kunnen opleveren.

Je bespaart ook kosten, omdat het afbreken van cellulose een zware taak is voor bacteriën. Haal je de cellulose weg, dan kunnen de bacteriën zich in een waterzuivering op andere stoffen richten. Daarmee kan de capaciteit worden uitgebreid. Ook scheelt het uitstoot, want het hergebruik van cellulose bespaart volgens Wessels 360.000 ton CO2-equivalenten per jaar. Dit alles samen maakt volgens hem terugwinning rendabel.

Waarom gebeurt dit niet veel meer?

Vanwege de kosten. Want er was subsidie nodig om de installatie te bouwen. Ook valt de opbrengst nog tegen. Zo wint de installatie in Noord-Holland 400 kilo per dag, terwijl voor het versterken van enkele kilometers autoweg al 9000 kilo papier nodig is.

Waar komt de volgende installatie?

In Ede is ook net een installatie gebouwd die grondstoffen uit water vist. Hier haalt waterschap Vallei en Veluwe met actieve kool (speciaal behandelde koolstof die door adsorptie allerlei stoffen aan zich kan binden) medicijnresten uit het rioolwater. Daar worden zuiveringsschappen op afgerekend.

Voor het project ontving het waterschap €3,8 mln subsidie van Interreg North-West Europe. Cellulose filtert deze installatie nog niet uit het water. Het zou wel kunnen, maar omdat het nog een nieuwe techniek betreft, wordt daar nog even mee gewacht. Wessels: ‘We willen niet te veel tegelijk doen.’

Gebruikt wc-papier blijkt een waardevol bouwmateriaal. Binnenkort rijden vele automobilisten per dag over een weg van toiletpapier dat zo uit het riool komt. Hoe zit dit, en wat kunnen we nog meer doen met gebruikte proppen Page en Popla?

Op gebruikt wc-papier is het prima rijden (externe link naar https://fd.nl/morgen/1259734/op-gebruikt-wc-papier-is-het-prima-rijden)

Afbeelding: Zeefgoed