Door nieuwe technologie wordt bijproduct uit visverwerking een hoogwaardig product

Als je denk aan vis dan leg je niet automatisch een link met leer. Toch is de huid van bijvoorbeeld zalm, kabeljauw of schelvis een uitstekende grondstof om op duurzame wijze exotisch leer met de structuur van een waterslang te produceren. Searious BV uit Beetgumermolen (gemeente Waadhoeke) heeft een technologie ontwikkeld om zonder chroom, pekel en schimmelwerende stoffen leer te produceren. CirTec uit Purmerend levert een kerncomponent in de waterbehandeling zodat het unieke productieproces een gesloten systeem wordt. Beide partijen tekenen op de aquanederland vakbeurs een overeenkomst om de samenwerking te bekrachtigen.

Leer gemaakt van vissenhuid is niet nieuw, of sterker nog, het bestaat al zo lang de mens vis eet. Ook in onze huidige tijd wordt visleer steeds meer geproduceerd, omdat de belangrijkste grondstof een ge-upcycled materiaal is uit een bijproduct van visverwerking. Als bij het looien van leer echter schadelijke stoffen worden gebruikt zoals o.a. chroom, pekel en schimmelwerende stoffen, dan gaat een belangrijk deel van de veronderstelde duurzaamheid verloren. Dat duurzaamheidsaspect heeft Folkert Fennema van Searious bewogen tot de ontwikkeling van een duurzaam looiproces, zonder afval. Al sinds 2016 is Fennema de motor achter de ontwikkeling, een periode waarin hij met meerdere partijen heeft samengewerkt.

Riem uit zalmleer

De laatste uitdaging in duurzaam looien van visleer is de behandeling van een vloeistofstroom die nog teveel water bevat om weer nuttig te kunnen worden ingezet. Dat is waar CirTec in beeld komt. Door met behulp van laagwaardige energie water te verdampen ontstaat een herbruikbare geconcentreerde grondstofrijke stroom met een positieve waarde. De optelsom van technologie resulteert in een duurzaam looiproces, waarbij een reststroom wordt omgezet in een hoogwaardig product, zonder dat een afvalstroom ontstaat. Een ontwikkeling die volledig aansluit bij de circulaire doelstellingen van Europa.

Een mooi product ontwikkelen dat duurzaam en innovatief is één, maar als de kosten te hoog blijken is het gedoemd te mislukken. Het looien van vishuiden volgens de Searious-methode is zowel technisch als financieel haalbaar en dus gecombineerd met circulariteit en milieuvoordeel een belangrijke stap voorwaarts.

Op haar locatie in Leeuwarden gaat Searious dit jaar een prototype installatie bouwen met alle processtappen op representatieve schaal geïntegreerd. Het project is eind 2021 gestart en zal medio 2023 worden afgerond. Aansluitend wordt de definitieve installatie gerealiseerd.

De relatie van Searious en CirTec heeft puur betrekking op de waterparagraaf en dus is voor de officiële bekrachtiging van de samenwerking gekozen voor de AquaNederland vakbeurs en meer specifiek in de Aqua Business Lounge. CirTec is deelnemer aan de beurs en kunt u vinden op stand nummer L.108.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
CirTec B.V. – Coos Wessels
E: C.Wessels@CirTec.nl
T: +31 (0)299 – 79 20 80
W: www.CirTec.nl

of

Searious BV – Folkert Fennema
E: Fenrfennema@solcon.nl
T: +31 (0)6 – 2552288
W : https://seariousfish.com